Functieclassificatie
Reeds in 1999 startte de Vlaamse overheid met het project functieclassificatie. Functieclassificatie is een methode om functies te wegen op basis van een analyse van het takenpakket. De Vlaamse overheid gebruikt hiervoor een eigen wegingsmethodiek. Meer informatie vindt u op de site van de Vlaamse overheid: https://overheid.vlaanderen.be/functieclassificatie
Het is de bedoeling om op termijn over te gaan van een loopbaan- en beloningsbeleid gebaseerd op diploma en anciënniteit naar een beleid waar de complexiteit en het belang van de functie doorslaggevend zijn en prestaties een grotere invloed hebben op verloning. Functieclassificatie speelt hierin een cruciale rol.
Actualiteit 2018: functieclassificatie in stroomversnelling
Intussen is het traject functieclassificatie bij veel entiteiten volop aan de gang: wanneer alle functiewegingen op entiteitsniveau gevalideerd zijn, zullen functiehouders hun nieuwe functiebeschrijving ontvangen. Deze functiebeschrijving is het resultaat van toewijzing van de functie aan een functiefamilie en functieklasse.
Wat te doen bij ontvangst van een nieuwe functiebeschrijving en –weging?
Wanneer u uw nieuwe functiebeschrijving en bijhorende functieweging ontvangt, is het belangrijk om goed na te gaan of deze een correcte weerspiegeling is van de realiteit van uw takenpakket en verantwoordelijkheden. Stemmen de resultaatsgebieden en competentieniveaus overeen met de werkelijkheid? Spreek hierover met collega’s en vergelijk (zeker met collega’s die een gelijkaardige functie uitoefenen). Heeft u twijfels, vraag dan zeker aan uw rechtstreekse leidinggevende om uw functieweging in een gesprek toe te lichten.
Niet akkoord met uw functiebeschrijving en –weging?
Als u denkt dat uw functie niet correct is gewogen, omdat de functiebeschrijving bv. de realiteit niet weerspiegelt, dan kan u hiertegen in beroep gaan. De tweeledige beroepsprocedure is verankerd in het Vlaams Personeelsstatuut. Belangrijk om te weten, is dat er termijnen zijn die u moet respecteren om een beroep in te kunnen stellen. Uitgebreide informatie over de beroepsprocedure vindt u hier: https://overheid.vlaanderen.be/beroepsprocedure-functieclassificatie
Hoe kan ACOD u helpen?
Ook hiervoor heeft ACOD een team van experten klaar staan onder begeleiding van
Functieclassificatie: geen vrijblijvende oefening!
Hoewel het koffiedik kijken is wanneer een nieuw loopbaan- en beloningsbeleid op basis van functieclassificatie zal ingevoerd worden, zijn de huidige functiewegingen geen vrijblijvende oefening. Uw functie-indeling kan immers uw toekomstige verloning en doorgroeimogelijkheden beïnvloeden. De Vlaamse Regering heeft bovendien beslist dat de invoering ‘budgetneutraal’ moet gebeuren, wat niet veel positiefs belooft voor de toekomst.
Ook hier kan u rekenen op ACOD: de invoering van een nieuw loopbaan- en beloningsbeleid moet nl. onderhandeld worden met de vakorganisaties.